Veilig werken in de cloud is anno 2022 één van de belangrijkste dingen om rekening mee te houden in het bedrijfsleven. Als bedrijf moet je zorgen voor een veilige online werkomgeving. Hier kunnen werknemers en collega’s veilig hun bestanden versleutelen en opslaan zonder dat cybercriminelen hier aan komen! Een goede IT inrichting en beheer in de online cloud werkplekken is ontzettend belangrijk! Dit moet dan ook een zeer hoge prioriteit zijn binnen het bedrijf. Leuk die online security maar hoe zorg je ervoor dat al jouw werknemers veilig werken in de cloud? Dat lees je in dit handige blog!
Welke apparaten hebben toegang tot de cloud?
Wees jezelf er altijd van bewust dat medewerkers en personeel op meerdere apparaten kunnen inloggen. In principe kunnen ze vanaf elk apparaat inloggen met een WiFi of internetverbinding. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat gebruikersnamen en wachtwoorden niet met elkaar worden gedeeld. Elke werknemer moet beschikken over een eigen inlog en wachtwoord.
Wachtwoorden en inloggegevens
Ten eerste moet je jouw werknemers er op attenderen dat ze veilig omgaan met hun gebruikersgegevens. Zorg ervoor dat voor elke gebruiker een ander wachtwoord is ingesteld. Desnoods werk je met een plugin om wachtwoorden te onthouden. Een persoonlijk wachtwoord is namelijk eenvoudig te kraken en dat wil je koste wat het kost voorkomen. Daarnaast is het verstandig om één keer in de 6 maanden het huidige wachtwoord te veranderen.
Daarnaast is er nog een andere mogelijkheid die extra beveiliging biedt. Namelijk de 2 factor authenticatie. Hierbij krijg de gebruiker een extra code om in te loggen via hun smartphone. Er zijn hiervoor diverse apps beschikbaar. Op deze manier maak je het de cybercriminelen een stuk moeilijker om gevoelige gegevens te stelen!
Een goede back-up en doe je updates!
Het is belangrijk om te allen tijde een back up te hebben van de data. Een handige regel is de 3-2-1 regel. Met deze regel verklein je de kans op dataverlies minimaal. Mocht er ooit iets misgaan met data van het bedrijf, dan is het in ieder geval mogelijk om deze weer terug te halen. Niet geheel onbelangrijk, dat de data van het bedrijf altijd beschikbaar is!
Naast een goed back up systeem zijn het regelmatig updaten van het systeem niet geheel onbelangrijk. Veel mensen vergeten vaak een update te doen. De gevolgen hiervan zijn niet helemaal zonder risico. Door het niet updaten van de systemen, werk je in een oudere versie waardoor deze steeds onveiliger wordt en de data eenvoudig in handen van cybercriminelen terecht komt.
Een goede firewall is geen overbodige luxe
Verre van overbodig zelfs. Met een goede firewall en een goed bedrijfsnetwerk maak je het hackers lastig om mee te kijken of zelfs binnen te dringen in de prive gegevens van het bedrijf. Zorg ervoor dat je medewerkers op de hoogte zijn van de beveiliging. Hierdoor zijn ze alerter en reageren ze sneller mocht er iets niet in de haak zijn. Creëer dus bewustzijn. Een gewaarschuwd mens telt voor twee. Deze uitspraak is erg toepasselijk als het gaat om cybercriminelen en hackers. Geef een aantal voorbeelden van cybercriminaliteit en laat zien wat de gevolgen zijn.
Ook interessant om te lezen: kantoorinrichting voor digital marketingbureau
Geef een reactie