Als alternatief op elektriciteitsleidingen, die een elektriciteitsdraad helemaal opsluiten, zijn er kabeldraagsystemen ontwikkeld. Kabeldraagsystemen zijn geschikt voor het ondersteunen en begeleiden van alle types elektriciteitsdraad, zoals:
- Hoogspanningsleidingen
- Stroomdistributiekabels
- Besturingskabels
- Telecommunicatiekabels
- Glasvezelkabels
Het doel:
Kabeldraagsystemen maken onderdeel uit van het elektriciteits- en telecommunicatiekabel supportsysteem. Een kabeldraagsysteem ondersteund en beschermt zowel stroom- als signaalkabels en vergemakkelijkt het upgraden, uitbreiden, her-configureren of verplaatsen van netwerken.
De meeste kabeldraagsystemen zijn open, wat ervoor zorgt dat er voldoende ruimte is om warmte los te laten en geeft eenvoudig toegang voor vervanging en onderhoud. De meeste systemen worden aan het plafond of de muur bevestigt, maar er zijn ook systemen die ontwikkeld zijn voor ondergronds gebruik.
Soorten kabeldraagsystemen:
Er zijn verschillende populaire kabeldraagsystemen:
- Kabelladders
- Wandgoten
- Draadgoten
- Kabelgoten
- Bedradingskanalen
- Leidingkanalen
- Hoekkanalen
- Plintgoten
- Ondervloersystemen
De ingenieur of ontwerper stelt vaak het type kabeldraagsysteem vast dat past bij het project. Dit hangt sterk af van de situatie en de omgeving. Het types systeem hangt ook af van het aantal kabels, de grote en het gewicht.
Kabelladders hebben twee rails die verbonden worden door sporten. Ze zijn zeer effectief want de ruimte tussen de sporten geeft je makkelijk toegang tot de kabels van boven of beneden. De sporten zijn ook handig om de kabels op een bepaalde positie vast te binden.
Wandgoten zijn zeer geschikt voor bijvoorbeeld glasvezelkabels. Omdat er geen gaten in zitten en de kabels dus niet kunnen doorhangen, wat de prestatie kan beïnvloeden. Maar de meeste mensen kiezen voor een volledig dichte behuizing vanwege de bescherming tegen elektromagnetische/radiofrequentie-interferentie.
Draadgoten, ook wel mandjesgoten genoemd, is een soort kabeldraagsysteem gemaakt van aan elkaar gelaste stalen draden. Dit vormt een soort mandjesachtig maaswerk. Draadgoten worden name gebruikt voor elektriciteitsdraden met een laag voltage, telecommunicatiedraden, en glasvezelkabels die worden ondersteund op korte overspanningen.
De voordelen:
- Goedkoop: Eén van de grootste voordelen van het gebruik van kabeldraagsystemen is dat het een stuk minder geld kost dan traditionele bedradingsmethoden.
- Onderhoud: Bij een kabeldraagsysteem zijn de kabels direct zichtbaar voor visuele checks en onderhoud. Het vervangen van een kabel is ook erg eenvoudig want de kabels kunnen bij het systeem binnengebracht of er uitgehaald worden op elk willekeurig punt.
- Veiligheid: Regelmatig onderhoud is belangrijk voor de veiligheid. Bij een kabeldraagsysteem kan je makkelijker bij de kabels komen dan als ze in de muur verwerkt zijn. Dit maakt het eenvoudiger om regelmatig onderhoud te plegen.
De nadelen:
Bij een volledig dicht systeem loop je kans dat er zich vocht opbouwt. Dit zou de kabels kunnen beschadigen.
Conclusie:
Zoals je hierboven gelezen hebt zijn er enorm veel verschillende soorten kabeldraagsystemen en toeppassingen. Bij yessspro.nl vind je het meest uitgebreide aanbod aan kabeldraagsystemen en accessoires geschikt voor elk project. Mocht je nog vragen hebben over de beste toepassing voor jouw project dan staat hun vriendelijke klantendienst altijd voor je klaar.
Geef een reactie