Wanneer je tijdelijke contract niet wordt verlengd of je werkgever je vaste contract wil opzeggen is er een kans dat je in aanmerking komt voor een vergoeding. Deze vergoeding noemen we de transitievergoeding, maar wordt in de volksmond ook wel oprotpremie genoemd. Hoeveel deze vergoeding of premie betreft is afhankelijk van de lengte van je dienstverband en de hoogte van je salaris. Lees nu verder om te kijken of jij in aanmerking komt voor een transitievergoeding!
Wanneer kom ik in aanmerking voor transitievergoeding?
Doorgaans kom je in het geval van ontslag in aanmerking voor een transitievergoeding. Nu zijn er ook uitzonderingen op deze regel, omdat de werkgever bij ontslag in sommige gevallen ook in zijn of haar recht staat.
- Je komt niet in aanmerking voor een transitievergoeding als je terecht op staande voet bent ontslagen door bijvoorbeeld diefstal of fraude.
- Je komt niet in aanmerking voor een transitievergoeding als het contract wordt beëindigd vanwege het bereiken van de pensioenleeftijd.
- Je komt niet in aanmerking voor een transitievergoeding als het bedrijf waar je werkzaam bent failliet raakt.
- Je komt niet in aanmerking voor een transitievergoeding als er in de cao is opgenomen dat er recht is op een andere financiële regeling.
- Je komt niet in aanmerking voor een transitievergoeding als je jonger dan 18 jaar bent en minder dan 12 uur per week werkzaam was.
Hoe hoog wordt mijn transitievergoeding?
Hoeveel transitievergoeding je recht op hebt is dus afhankelijk van je contract en de afgesproken voorwaarden zoals salaris. Verder heeft de lengte van het dienstverband invloed op de hoogte van de vergoeding. Online kun je handige tools vinden om uit te rekenen of je recht hebt op de vergoeding en hoeveel de vergoeding in jouw geval zal betreffen.
Wanneer je de hoogte van je vergoeding hebt vastgesteld is er nog een extra mogelijkheid om de hoeveelheid te verhogen. Bij sommige gevallen (betreft vaak wel uitzonderingen) is het mogelijk dat een rechter een extra vergoeding oplegt onder het mom van billijkheid. Wanneer je een jurist inschakelt blijkt in veel gevallen ook dat het ontslagdossier van je oude werkgever niet tiptop op orde is. In dit geval is er vaak ruimte voor onderhandelingen, waardoor je mogelijk een hogere ontslagvergoeding krijgt en dus verbetering van je ontslagvoorwaarden mogelijk is.
Moet je belasting betalen over een transitievergoeding?
Een transitievergoeding, of oprotpremie, wordt gezien als inkomen. Om deze reden wordt het meegenomen bij je belastbaar inkomen en dien je hier dus belasting over te betalen. In de praktijk betekent dit dat je vergoeding bruto wordt berekend, maar dat je het nettobedrag krijgt uitbetaald.
Geef een reactie